De vilda blommornas dag – Söndag 18 juni 2023

Kungsmarken i Lund var platsen för dagens arrangemang, i regi av Lundakretsen. Vi var ca 40 personer som slutit upp. De flesta kom från Lund, men två från Kävlinge och en handfull från vår krets. Under ledning av sakkunnig och intresseväckande guidning av Tomas Persson gav vi oss först ut i det höga gräset på ängen i väster där Tomas visade hur Länsstyrelsen planterat in backklöver och humlesuga för att öka på mångfalden (de får dock inte räknas in i de vilda blommorna).

Därefter vandrade vi vidare in i betesmarken, för tillfället utan kor, och Tomas började förevisa olika gräs, halvgräs/starr (hans favoritväxter) och blommor. Totalt 62 arter nämndes, därav 9 gräs, och lika många starrarter. De senare hade fantasieggande namn som till exempel grus-, piller- och flaskstarr. Bland blommorna såg vi allt från små anspråkslösa arter som vildlin och stenmåra, och vidare till de mer iögonfallande slåtterfibbla och slåttergubbe. En orkidé, Jungfru Marie nycklar, kunde också beskådas.

Efter fikastunden fortsatte besöktes området norr om klubbhuset. Där fanns bland annat stor käringtand, den sällsynta stor bockrot samt kärrvial i den lite fuktigare delen.

Vid pennan / Henrik

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.