Vandring Salviken-Vikhög – söndag 14 november 2021

Vi var åtta personer och en hund som mötte upp vid Vikhög för denna höstvandring med fokus på fågelskådning. Det var molnig och klar sikt men bara 7 grader när vi startade vandringen ner mot Salviken. Första längre stoppet gjorde vi vid bunkern och listan över obsar i viken blev snabbt omfångsrik, inte minst tack vare Lars-Görans goda syn.

På en sten utanför Vikhög såg vi en knubbsäl vila sig och inne i viken såg vi några storspovar, en gluttsnäppa, massor av gäss, mest vitkindade, sångsvanar och bl. a. bläsänder, stjärtand, kricka. Över ängarna såg vi också en mindre flock steglits, och ett antal glador. Vi fortsatte bort mot Löddesborgs slott där vi kunde sitta i lä och inta vår fika. Här kunde vi också beundra en större hackspett i en av bokarna och en stenfalk som jagade över träden.

Vi fortsatte sen ut mot strandängarna väster om Löddeåns mynning. Hela tiden under vår vandring utökades listan över fågelobsar och jätteflockar av säkert flera tusen vitkindade gäss, som jagades bort från det skördade majsfältet. På en sten vid Löddeåns mynning satt en havsörn och kalasade på en fisk.Utefter strandkanten kunde vi följa flera snösparvar på födosök och en bit ut i vattnet fler änder, grågäss och skarvar. Över fälten mot Löddesborg 4 prutgäss en ryttlande fjällvråk, en ormvråk.

Nöjda avslutade vi vandringen strax efter kl 14. Lars-Görans lista över fågelobsar innehöll då över 30 arter.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.