Insekternas dag – söndag 22 augusti 2021

Med håvar och burkar gick vi mot båtbryggorna vid ån i sydöstra hörnet av Kyrkfuret. Efter en halvtimmes håvning hade vi fått ihop en del arter, där en stavliknande vattenskorpion väckte störst beundran. Några andra arter var dagsländelarv, ryggsimmare och vattenbi.

Efter fikapaus vid Kyrkfurets grillplats begav vi oss till hästhagen norr om Kyrkfuret. Där lyckades vi fånga storfläckig pärlemorfjäril samt rapsfjäril och rovfjäril. De två sista arterna kallas felaktigt ofta för kålfjäril, men kålfjäril är större. Alla tre hör dock till gruppen vitfjärilar, så vill man inte ”arta fel” så är det säkrare att säga: – Här kommer en vitfjäril (kom då ihåg att det är ett ord).

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.