Natur- och kulturvandring i Lomma – 25 april

Ett femtontal medlemmar hade samlats framför Lomma Bibliotek för att göra en vandring genom de norra delarna av Lomma, i stora drag enligt den norra av de promenadslingor, som Friluftsfrämjandet håller på att utveckla för Lomma.
I två grupper med social distans startade vi längs den västra sidan av Höje å och stannade till vid minnesmärket för översvämningen 1902. Kort berättades om historien i Lomma med fornborgen under vikingatiden, gästgiveriet och skjutshållningen vid å-passagen under 1700-talet.

Nästa stopp gjordes efter passage av såväl Västkustvägen som Höje å där lastpråmarna för tegel, lera och cement hade en vändplats och där vi följde en liten stig in i naturreservatet Pråmlyckan med sina sen länge befintliga fritidshus vid åkanten. Vid Tegelbruket beskrevs tegelindustrin och dess betydelse för Lomma fram till senare delen av 1900-talet.

Då den smala landremsan, som löper utefter ån, ansågs oframkomlig följde vi vägen fram till Byaskolan och Lärarbostaden framför kyrkan. Lomma startade en folkskola redan innan det blev lag om allmän skolplikt redan på 1820-talet.

Efter att Vi åter korsat Höje å kom vi in i nästa naturreservat – Kyrkfuret, där vi hittade glest placerade stockar och bänkar där den medhavda matsäcken smakade bra. Efter välbehövlig vila fortsatte vandringen till nästa naturreservat – Haboljungs fure, där vi informerades om de olika naturreservaten i Lomma och dess historia. I Furet kan man sena försommarkvällar höra Hornuggla och under några kvällar i september är Nattskärror ofta synliga som förbifladdrande skuggor i skymningen.

Ytterligare ett naturreservat passerades på vägen tillbaka mot centrum nämligen Kustdammarna. Här låg som vanligt sjöfågel och flöt omkring, bl.a. vigg, sothöna och skäggdopping. Alldeles utanför den nybyggda strandvallen sågs ett ejderpar och några bläsänder.

På tillbakavägen passerades Eternitens gamla huvudkontor och den strax intill liggande Midskeppsparken med träskulpturen Blomman och rosengården, som dock ännu inte blommade men som lovar praktfulla syner senare i sommar när rosornas tid är inne.

Efter cirka två och en halv timmas vandring återvände vi till Biblioteket nöjda efter en solig men kylig dag i Naturen och Kulturen i Lomma.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.