Svampexkursion i Habo Fure – 19 september

På grund av Corona-pandemin kunde vi inte samåka i bil till de stora skånska skogarna, utan årets svampexkursion förlades till Habo Fure, inom cykelavstånd från såväl Lomma som Bjärred. Ett femtontal vuxna, varav glädjande många unga, samt två barn hade infunnit sig. Vädret var idealiskt för svampplockning med mulet men ljust väder.

Efter en kort genomgång, där förväntningarna om att finna kantareller och annan matsvamp skruvades ner gick man gruppvis ut i skogen för att leta svamp. Vid återsamlingen ett par timmar senare lade vi upp ”skörden” på ett bord varefter vi med gemensamma krafter försökte bringa reda i vad som hämtats in från furet.

Innan ”svamplektionen” smakade den medhavda matsäcken bra i den lugna gläntan för vår återsamling.

Dagens höjdare var en fin Karl-Johan, som troligen hamnade på någons kvällsmacka. Ett par Champinjoner medtagna från någon park i Lomma, visades och kommenterades, speciellt likheten med Vit Flugsvamp och Giftchampinjon. Några Gula Kremlor och några olika Soppar fick representera matsvamparna i Furet. I övrigt var det mest flugsvampar, som absolut avråddes från konsumtion, som starkt giftiga, och många ofarliga men också oätliga svampar. Engagemanget runt bordet var stort och frågorna haglade i luften och exkursionsledningen hade fullt sjå att försöka besvara dem.

Efter avstädning avslutades exkursionen och alla verkade nöjda med dagen.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.