Strandstädning vid Alnarps strandängar i södra Lommabukten – Lördag 21 mars

Årets strandstädning var den 33:e i ordningen och har skett årligen i mars/april månad sedan föreningen bildades den 25 maj 1986.

I år genomfördes den med hjälp av Lundakretsen och det var andra gången de hjälpte till. År 2018 skulle de också medverka, men då fick vi ställa in p.g.a. snö och flera minusgrader och en isande kall ostanvind. Vi har bara ställt in en gång tidigare och även då på grund av is och snö.

De tio första åren städade vi tillsammans med Fältbiologerna, och då kunde programtexten lyda ” Med första vårfåglarna som lön för mödan rensar vi stranden från allsköns bråte. Detta för att de nyss hemvändande semesterfirarna ska kunna flytta in i ett trivsamt villakvarter med rent vatten i swimmingpölarna och nybonade golv i mataffären”.

Anledningen till att vi valt Alnarps strandängar som vårt städobjekt är att det har ett stort ekologiskt och naturhistoriskt värde. Området har varit betat sedan bronsåldern.

I senare tider har det betats av Alnarps kor som tyvärr fick salmonella för några år sedan och verksamheten med boskap upphörde under några år. Numera är betet utarrenderat.

Strandängarna har ett rikt fågelliv med typiska strandängsfåglar som gravand, rödbena, tofsvipa och gulärla som häckfåglar. Även den eleganta skärfläckan häckar här. Här finns också en genuin strandängsflora som anpassat sig till sundet salta vatten som ofta svämmar över här vid nordvästliga stormar.

Strandområdet ingår i Naturreservatet ” Södra Lommabukten med Tågarps hed och Alnarps fälad”. Det bildades 2008 och omfattar 249 hektar varav 54 ha vatten, och är ett Natura 2000 område.  Före 2008 ingick inte ”vårt städområde” i betesmarken och blev därför inte städat av någon annan. Det var dessutom belamrat med rester från ett gammalt stängsel och i vissa delar hade igenväxning med buskar börjat. Allt detta röjdes bort i samband med reservatsbildningen.

Vi städar alltså bara en mindre del av Alnarps strandängar vid själva stranden där skräpet flyter i land. En hel del skräp har genom åren också kommit från Spillepengens avfallshantering som ligger nära alldeles söder om och har bidragit extra till nedskräpningen.  SYSAV har därför under lång tid varit engagerade i städningen av de övriga betesängarna. Vår insats sker nu också i samarbete med dem.

Det skräp som vi samlar in är nästan uteslutande plast som vi lägger i säckar.

Vi har märkt att intresset för strandstädning har ökat markant de senast åren, vilket märks på flitigt gillande på våra Facebook-inlägg och flera spontana deltagare på stranden.

Årets städning blev mycket lyckad med stort deltagande, vackert väder och fin lärksång. Det kändes bra i skälen men lite ont i ryggen när vi cyklade hemåt efter väl genomfört arbete.

/ Lars-Göran

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.