Svampexkursion på Söderåsen den 21 september

Ett 35-tal deltagare mötte upp vid Klåveröds fritidsområde trots en viss förvirring avseende mötesplats. Vädret var idealiskt för svampplockning med mulet men ljust väder.
Efter en kort genomgång gick man gruppvis ut i skogen för att leta svamp och vid återsamlingen ett par timmar senare lade vi upp delar av den stora ”fångsten” på ett bord varefter Eva-Lou försökte bringa reda i vad som hämtats in från skogen.
Några få gula kantareller, några trattkantareller och ett par karljohanssvampar skulle komma att förgylla kvällsmåltiden för ett fåtal. Där fanns även några kremlor, som är ätbara men vissa arter med bitter smak kan förstöra svampkoket. För övrigt fanns där många ofarliga men oaptitliga svampar liksom några giftiga, som flugsvampar, giftchampinjon och spindlingar, vilka Eva-Lou speciellt varnade för. Aktiviteten och engagemanget runt bordet var stort och frågorna haglade i luften.
Strax intill vår svampsamling fann vi även en blommande vitsippa – säsongens sista?
Efter svamplektionen smakade den medhavda matsäcken bra och alla verkade nöjda med dagen.
Utefter vägen hem observerades bl.a. en havsörn svävande i skyn.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.