Söndagen den 10 februari, 2019 – Örnsafari


Många hade slutit upp trots att väderutsikterna för eftermiddagen var dystra. Utmed vägen sågs åtskilliga glador och någon bil rapporterade storkar. Till slut samlades ett 25-tal deltagare vid den vanliga samlingsplatsen, som sägs vara en gammal tegelfabrik. Under vandringen till utsiktsplatsen sågs och hördes talgoxe, blåmes, nötväcka, större hackspett och i bakgrunden hördes en korp. Efter den sedvanliga fikapausen vid pumphuset intill ån, observerades de första örnarna, en ung havsörn och ett par kungsörnar, svävande över skogen.
Framme vid Lyckåsbacken kunde vi se ett par kungsörnar, först i två träd på stort avstånd från varandra varefter de för ett ögonblick sågs tillsammans i det ena trädet varefter de skildes åt igen. Strax vid sidan om, i slänten under Benestads kyrka sågs en flock hjortar och i ån fanns gräsänder, snatteränder, krickor och knipor. I avsaknad av snö lyckades vi inte urskilja några vildsvin denna gång.
När de först regndropparna kändes i luften beslöt vi oss att fara hemåt via Havgårdssjön mellan Skurup och Svedala för att möjligen få en skymt av kejsarörnen, som observerats där. Och minsann i ett träd på behörigt avstånd kunde vi skymta dess silhuett i det tilltagande regnet.
Nu kunde vi nöjda vända hemåt från vår lyckade örnsafari efter att ha sett såväl havsörn, som kungsörn och kejsarörn.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.