Fyledalen – Söndag 11 februari, 2018

Trots det lite gråmulna vädret hade utflykten till Fyledalen, som var ett samarrangemang med Kävlingekretsen, lockat 18 personer. Vi började som vanligt med en sakta vandring på vägen söderut utefter Fyleån. Det var ganska sparsamt med småfåglar, men entita, blåmes, nötväcka och bofink visade sig och dessutom större hackspett, korp och glada. Det var en ganska utspridd grupp som tillslut kom fram till fikaplatsen i skogsområdet vid den södra parkeringsplatsen. Eftersläntrarna kunde då skryta med att dom sett en havsörn. I Fyleån hade vi dessutom sett storskrake, knipa, gräsand, kricka, två smådoppingar och en ensam skarv. På ravinkanten på andra sidan ån stod ett tiotal dovhjortar. Molnen hade lättat något och solen visade sig några korta stunder. Vi hade nu ställt oss på örnbacken och spanade efter fler örnar och snart hade vi sett både havsörnar och kungsörnar på uppvisningsrundor och också stiligt poserande i trädkronor i slänten ost om dalen. Vi såg också flera mindre plogar av sångsvan och några sädgäss passera och naturligtvis hela tiden glador och en och annan ormvråk.
Vid 13-tiden lämnade vi nöjda Fyledalen. De flesta fortsatte mot Vombs ängar och kunde längs vägen räkna in tre flockar med dovhjort, på först åtta, sen trettio och sista flocken hela 75 stycken hjortar. Sämre var det på Vombs ängar, där vädret gjorde att vi gav upp ganska snabbt. En havsörn och några bläsgäss blev det dock. Några hann även få in en hona av blå kärrhök i kikaren, innan hemfärden.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.