Slåtter i Domedejla mosse – Lördagen 12/8

 

Klockan var strax efter 10 när vi sju deltagare mötte upp vid Domedejla för augustislåtter av vår äng. Regnet hängde i luften och det kändes en aning tryckande med tanke på det arbete vi hade framför oss.
Sydsvenskan var också på plats och deras trevliga artikel finns att läsa på Sydsvenskans Lundadel, sid B4, 2017-08-14 –  https://www.sydsvenskan.se/2017-08-13/uthalliga-rensare-bevarar-arter-i-bjarred


Som vanligt började vi med en snabbinventering av växterna och noterade 21 arter, varav både frossört och fackelblomster, som vi värnar. Vi konstaterade också med glädje att det insådda gräset har etablerat sig bra och att kirskålen hade fått en viss utmaning, men att även maskrosen har vandrat in. På den nedre ängen hade snårvindan brett ut sig mer än tidigare, vilket gjorde slåttern extra jobbig.
Sedan mer än halva ängen slåttrats och räfsats, unnade vi oss en kort fikarast. Lars-Göran pekade då på en flock mindre korsnäbb som drog fram i trädtopparna.
Efter ytterligare ca 1 timmas arbete med bortforslande av gräset hade både vi och ängen fått nog och vi avslutade nöjda arbetet.

Deltagare:
Bengt Carlsson
Lars-Göran Lillvik
Marianne Andersson
Henrik Jonsson
Johan Karlström
Lena Jansén
Lisbeth Olsson
Artlista:
bergdunört
blåhallon
brännässla
fackelblomster
frossört
hallon
harkål
hundäxing
jättebalsamin
kirskål
lundgröe
maskros
nejlikrot
rosendunört
röllika
snårvinda
stinknäva
stor häxört
vitplister
äkta johannesört
älggräs

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.