Lördagen 20/5 – Förslåtter i Domedejla mosse

Klockan var strax efter 10 när vi sju deltagare mötte upp vid Domedejla för årets första slåtter av vår äng. Det var fint väder, men ändå inte för varmt för det arbete vi hade framför oss.
Som vanligt började vi med en snabbinventering av växterna och noterade 17 arter, varav flera identifierades enbart på bladens utseende då dom ännu inte börjat blomma. Vi noterade också två nya arter, som vi troligen missat tidigare, nämligen backtrav och vårbrodd.
Vi konstaterade också med glädje att det insådda lundgröet har etablerat sig bra och att kirskålen hade fått en viss utmaning och att även maskrosen har vandrat in.
Av de blommande växterna dominerade humleblomster, och även hybriden mellan humleblomster och nejlikrot var relativt vanlig. På nedre ängen blommade också småvänderoten och i skogskanten stinknäva.
Sedan mer än halva ängen slåttrats och räfsats unnade vi oss en kort fikarast då vi kunde lyfta huvudena och beundra tornseglare som svepte fram över ängen. Efter ytterligare ca 1 timmas arbete med bortforslande av gräset hade både vi och ängen fått nog och vi avslutade nöjda arbetet.

Deltagare:
Bengt Carlsson
Lars-Göran Lillvik
Marianne Andersson
Henrik Jonsson
Johan Karlström
Ingrid Elmgren
Birgitta Andersson

Artlista:
backtrav
brännässla
humleblomster
humleblomster+nejlikrot
hundkäx
jättebalsamin
kirskål
knölsmörblomma
lundgröe
maskrot
nejlikrot
småvänderot
snårvinda
stinknäva
teveronika
timotej
vitplister
vårbrodd

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.