Slåtter i Domedejla mosse

Lördagen 13/8 2016

domedejla-20160823

Denna gång var vi bara fem (3♀och 2♂) som deltog i årets slåtter på Domedejla. Regnrisken hade kanske avskräckt en del, denna molniga men varma (18 grader) augustidag.

Som vanligt började vi med en snabbinventering av växterna innan slåttergubben kommit upp i full fart. Fackelblomster, harkål, stor häxört, snårvinda och Johannesört blommade fortfarande och vi hittade också några mindre bestånd av bergdunört och stinknäva, men ingen frossört trots ihärdigt letande. Fortfarande fanns mycket älggräs, jättebalsamin och kirskål, men de var inte lika dominerande på vår slåtteryta som tidigare. Utanför vår slåtteräng dominerar dock jättebalsaminen mer än någonsin.

På den övre ängen hade det isådda gräset tagit sig bra. Totalt prickade vi av 21 arter och då hade vi inte prickat av några gräs, innan liandet satte ett naturligt stopp för inventeringen (se uppdaterad artlista).

Arbetet, som koncentrerades till den övre ängen, stördes av ett lätt regn. Efter nästan 1½ timmas hårt och lite fuktigt arbete unnade vi oss så en välförtjänt fikapaus.

Arbetet fortsatte sen ytterligare drygt en timma, då krafterna på några av deltagarna började sina, varför vi avslutade arbetet då hela den övre ängen var klar. Under arbetets gång observerade vi också några smådjur som myskbock, grön vårtbitare och en mosaiktrollslända.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.