Kalkbrottet 12/5 2016 

Utflyktsmålet, vädret och guiden Ola gjorde att det blev en mycket lyckad kväll. Rejält försenade pga vägomläggningar hann vi ändå med att få mycket info.Kalkbrottet bildades i ett tropiskt hav för 60 milj år sedan. Man har hittat fossil från korall, sjöborre, krokodiler och hajtänder.

Det bröts 2 sorters kalksten: Limhamns och Köpenhamns. Limhamns var finast. Limhamnsjesus finns i Rio de Janeiro. Fast det är bara sockeln som är gjord av kalksten från Limhamn. Man har brutit kalk här mellan 1870-1974. Kalkbrottet blev naturreservat 2011.Det mest kända djuret här är den sällsynta grönfläckiga paddan . Här finns också den ätliga grodan. Vi lyssnade på båda via  Olas app.

Kvällens trevligaste bekantskap var Bernhard Berguv. En imponerande fågel som levt ensam här i många år. Här finns också pilgrimsfalk. Här lever också bla rådjur och räv. Växter: oxbär, orkideer (ängsnyckel) blåklocka,svartvide, kalkkrassing och havtorn Kvällen led mot sitt slut och det var magiskt när solen gick ner över kalkbrottet. 30 st nöjda människor återvände till Lomma.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.