Lördagen 14/5 – Förslåtter i Domedejla mosse

Domedejla_majKlockan var strax efter 10 när vi sju deltagare (4 ♂och 3 ♀) mötte upp vid Domedejla för årets första slåtter av vår äng. Det var strålande sol, men ändå inte för varmt för det arbete vi hade framför oss.
Som vanligt började vi med en snabbinventering av växterna och noterade 14 arter, varav flera identifierades enbart på bladens utseende då dom ännu inte börjat blomma.
Vi konstaterade också med glädje att det insådda lundgröet har etablerat sig bra och att kirskålen hade fått en viss utmaning. Av de blommande växterna dominerade humleblomster, stinknäva och småvänderot. Vi hittade också ett bestånd av hybriden mellan humleblomster och nejlikrot.
Sedan mer än halva ängen slåttrats och räfsats unnade vi oss en kort fikarast då vi kunde njuta av vacker fågelsång från bl a svarthätta, trädgårdssångare och lövsångare. Efter ytterligare ca 1 timmas arbete med bortforslande av grenar och gräs hade både vi och ängen fått nog och vi avslutade nöjda arbetet.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.