Holkrensning Alnarp 5 mars 2016

IMG_3370

Vid samlingen kl 9 var vi totalt 12 personer fördelat på 4 män och 8 kvinnor, samt en ouppfostrad 8 månaders jack russell. Vädret för dagen började grått, för att så småningom resultera i ett kortvarigt lätt regn och därefter uppehåll med solglimtar.

Holkrensningen utfördes av Lars-Göran och Henrik, med assistans av övriga glada deltagare. Mestadels bestod innehållet i holkarna av bäddar av mossa och flera av dem används bevisligen (genom kvarlämnad spillning) som nattviste.

IMG_3373

I en av holkarna hittades döda ungar, i en annan 9 okläckta små ägg. I de två uggleholkarna som Henrik rensade hittade han i den ena 2 mumifierade kaniner. I den andra uggleholken hittade han en död gråtrut samt en annan oidentifierad bevingad varelse. Uggleholkarna misstänks bebos av mårdfamiljer. Tips gavs om att hänga ett klädesplagg runt holken för att förhindra detta.

Några fågelholkar hade ramlat ner och fick sättas upp igen eller bytas ut mot nya.  Tre nya holkar – en för fladdermöss, en för mesar och en för starar – sattes upp i träd i närheten av lignossortimentet i Alnarpsparken.

Tyvärr laddade skribentens kamerabatterier ur, så det blev inte så många bilder ☹

Några fågelobservationer: sånglärka, större hackspett, blåmes, koltrast… Lars-Göran såg en förbipasserande havsörn, Henrik uppmärksammade ett gäng stenknäck.

Holkrensningen avslutades kl 13 med nöjda och glada deltagare.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.