Söndagen 4 oktober – Ormvråk i Falsterbo

Vi var fem vuxna (2♀och 3♂) och en hund som strax efter kl. 8 startade vår färd mot Falsterbo. Dimman var ganska tät vid starten från Lomma och blev snarast värre när vi närmade oss Falsterbo. Vi parkerade på vägen vid Kolabacken och vandrade sen ut mot Nabben. Vi såg några sparvhökar vid Fyrträdgården, men något småfågelsträck kunde vi inte se, men vi hörde enstaka ängspiplärkor och finkar.

Ute vid Nabben var dimman fortfarande så tät att det var svårt att urskilja vadarna som rörde sig på sandrevlarna, men efter hand som dimman lättade något kunde vi identifiera svartsnäppa, gluttsnäppa, storspov, ljungpipare, kärrsnäppa, tofsvipa och en hel del änder och en (!) prutgås. Det var fortfarande sparsamt med småfåglar, men enstaka pilfinkar och kungsfåglar kunde vi se i nyponbuskarna och några sävsparvar i vassen.

Efter några timmar då första fikan var avnjuten och dimman endast lättat obetydligt lämnade vi Nabben för färd mot Skanörs hamn. Vi parkerade strax norr om hamnen och gick över vägen för att spana av sankängarna vid Flommen. Även här såg vi svartsnäppa och glutt, men också några enkelbeckasiner och ganska stora flockar vitkindade gäss och enstaka hägrar på matsök i det grunda vattnet. Inte en enda ormvråk hade visat sig!

Fortfarande ganska disigt så vi skippade Ljungen och bestämde oss för att ta sista fikat söder om Falsterbo kanal. Här såg vi en del sträck av vitkindade gäss, en sparvhök, en gulsparv och två ejdrar! Vi hade nu kommit upp i 49 arter och ännu ingen ormvråk!

Vi avslutade exkursionen, konstaterade att vi i varje fall hade otur med vädret och anträdde återfärden vid 13-tiden. Dagens första ormvråk såg vi strax söder om Malmö.

Fågelobsar i bokstavsordning
Bergfink Grönfink Kärrsnäppa Stjärtand
Bläsand Grönsiska Ljungpipare Storskrak
Bofink Gulsparv Lövsångare Storspov
Brunand Gärdsmyg Pilfink Svartsnäppa
Ejder Havstrut Prutgås Sånglärka
Enkelbeckasin Häger Ringduva Sädesärla
Fiskmås Järnsparv Rödhake Sävsparv
Gluttsnäppa Kaja Skata Tofsvipa
Gransångare Kanadagås Skedand Vigg
Gravand Knipa Skrattmås Ängspiplärka
Grågås Knölsvan Småskrake  Vattenrall
Gråtrut Kricka Sothöna  Kråka
Gräsand Kungsfågel Sparvhök

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.