Söndagen 8 februari – Fyledalen

FikadagsVi var 25 exkursionsdeltagare, varav drygt hälften från Kävlingekretsen, som strax efter 10 samlades i Fyledalen.

Det var bara lätta moln på en annars klarblå himmel och några plusgrader, men så fort vi klivit ur bilarna kände vi av den bitande vinden, så vi anade att vi hade en kylig vandring framför oss. Lars-Göran hälsade alla välkomna och hoppades att vi skulle få en fin örnskådardag trots den starka blåsten. Vi gick i utspridd grupp på vägen väster om Fylan mot vår första fikaplats, vilket gjorde det svårt för Lars-Göran att berätta om alla mesar och finkar hans skarpa blick och goda hörsel registrerade. Det var bl a korsnäbb, bergfink, blåmes, talgoxe, domherre och steglits som fanns bland lövträden längs vägen. I luften sågs flera glador, men ännu inga örnar och på Fylan sågs knipa, storskrak, sångsvan och gräsänder.

När vi kom fram till vårt fikaställe strax efter elva var vi ganska utkylda så lite varm dryck passade utmärkt. En av deltagarna hade kört i förväg och lämnat en bil vid örnskådarstället och kunde nu rapportera att örnar siktats längre fram i dalen, så hoppet fanns att även vi andra skulle få se några.

Lite otåliga fortsatte vi vår vandring längs dalen mot örnspanarkullen. Under vår spaning fick vi syn på en mindre flock dovhjortar blad buskvegetationen på andra sidan dalen och i luften flera flockar sädgäss. Så slutligen, när vi nästan gett upp hoppet kom första kungsörnen och gjorde en stilig akrobatisk uppvisning under en lång stund. Strax såg några ytterligare en ad kungsörn och lite senare fick vi också se en havsörn, som gjorde en kort rundtur innan den satte sig väl dold i ett träd nere intill ån.

Nu kunde vi nöjda starta återfärden, som gick via Vombs ängar, där vi stannade till för en sista fika och en snabb spaning efter fågelliv. Här fick vi syn på en ännu större och tätt sammanhållen dovhjortflock på ca 70 djur. Nån örn fick vi inte syn på, men däremot ännu flera glador.

Strax efter 13.00 startade återtåget efter en kylig, men lyckad örnutflykt.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.