Söndagen 12 oktober – Ormvråk i Falsterbo

Vi var bara sex deltagare som samlades vid Lomma busstation. Det kraftiga regnet hade säkert avskräck många. Strax efter kl. 8 satte oss i två bilar för färd mot Falsterbo. När vi närmade oss Falsterbo upphörde regnet och stora blå fläckar sågs i molnen. Vi parkerade vid Kolabackens parkering och vandrade sen i sakta mak ut mot Nabben på spaning efter rörelser i skyn. Småfågelsträcket var redan igång och i dess följe hela tiden sparvhökar och i skyn såg vi stora flockar av ringduvor. Vi stannade till utanför fyrträdgården och såg några kungsfåglar, gransångare och trädkrypare som satt i slöjnätet och väntade på att ringmärkarna skulle komma. På väg ut mot Nabben spanade vi av vassjöarna och såg bl a en smådopping.  Väl ute vid Nabben hittade vi lä bakom ett nyponsnår, där vi också avnjöt vår första fika. Lars-Göran och Henrik hade hela tiden god koll på småfågelsträcket och spanade bland alla finkar och mesar in en varfågel och trädlärka. På sandrevlarna hittade vi några vadare, gluttsnäppa, svartsnäppa, storspov, kustpipare och ute på Måkläppen spanade vi in två havsörnar och ett antal gråhägrar som tryckte i lä av några buskar.

Hela tiden kom flockar av ringduvor, med en och annan skogsduva i flockarna. Några flockar av starar, kajor och tofsvipor passerade också. Något vråksträck hade inte kommit igång, vi såg bara två ensamma ormvråkar under vår tid vid Nabben, men hela tiden kom sparvhökar och vi såg också en som tog en mes. Lars-Göran pekade också ut en stenfalk och Henrik en ensam prutgås bland några bläsänder. Strax efter 11 vandrade vi tillbaks till bilarna för att spana in eventuella vråkar över Ljungen.

Vi hann inte avsluta vår andra fika innan de första vråkskruvarna visade sig och fram till avfärden strax efter 13 hade vi sett ca 150 ormvråkar men bara en (!) fjällvråk.

Totalt hade vi sett 53 arter!

Falsterbo_2014

 

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.