Söndagen 22 sept. – Matsvamp i Vombs fure

Sidenticka

Trots regn var vi inte mindre än nio deltagare (6♀och 3♂) som deltog i den snart klassiska svampexkursionen till Vombs fure. Efter en del kommunikationstrassel anlände vi i tre bilar till parkeringsplatsen strax före 11. Vår svampexpert Eva-Lou gav en kort introduktion innan vi i spridd flock gav oss ut på svampjakt. Regnet hade nu tilltagit, men som en av deltagarna påpekade så slapp vi i varje fall ljudet av knastrande barr. Svamptillgången tycktes god, men mest av den mer oaptitliga sorten.   Efter ca 1½ timma hade Eva-Lou sin första genomgång av den samlade svampskörden. Vi fick lära oss om soppar, riskor, skivlingar och kremlor och en hel del andra svamptyper. Eva-Lou lärde oss också om bittertestet på kremlor för att avgöra om dom är ätliga eller inte. Ta en liten bit av kremlan och tugga på den, om den ger en tydlig bitter smak lämna kvar den i skogen, annars kan du ta hem den som matsvamp. Eva-Lou varnade dock för att plocka vit svamp, detta efter årets många förgiftningar av bl a vit flugsvamp! Förutom soppar och kremlor hade några hittat en del kantareller, som tycktes vara allas favorit. Vi fick också lära oss att skilja mellan ätlig stolt fjällskivling och oätlig rodnande fjällskivling. Om man trycker eller skär i foten rodnar köttet hos rodnande fjällskivling!

Efter den första genomgången fortsatte svampletandet på väg mot en lämplig fikaplats, som vi strax hittade. Efter den välbehövliga fikan upphörde regnet och vi började återtåget mot bilarna där också vi alla nio återförenades. Eva-Lou höll en något förkortad genomgång, där nu även två borttappade deltagare deltog. Under återtåget hade några hittat ännu mera kantareller!

Nöjda men något blöta lämnade vi Vombs fure ca 13.30.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.