Torsdagen 24 april – Habo Camping

Ståtlig Bunkestarr vid Alkärret.
Ståtlig Bunkestarr vid Alkärret.

SOMMARKVÄLL i april! Enligt meteorologernas sätt att räkna hade sommaren redan kommit när det var tid för den här naturkvällen! Naturen och vädret är verkligen skiftande, inte bara från en dag till en annan, utan också mellan åren räknat!  Att allt var rekordtidigt kunde konstateras av att vi bl.a. fann mandelblommor som stod i blom! Även flertalet träd var utslagna.

Under ledning av Lars-Göran började vi (13 personer) kvällsturen genom delar av Alkärret, ett område som 2015 år planeras bli ett kommunalt naturreservat. Vi passerade ett vackert bestånd av gracila, nyuppkomna Strutbräken  och kom förbi imponerande högväxta tuvor av den något ovanliga Bunkestarren, Carex elata (se foto). Vid stranddynerna observerades plantor av Bolmört och något exemplar av Odört – båda räknas som mkt giftiga! Vårklynne och en liten Förgätmigej-art tillhörde oxå fynden. Röd- och Vitplister och Jordrök fann vi också i blom, och långt komna ex. av Skelört och Löktrav var några andra arter som noterades.

Inte mindre än ett 35-tal fågelarter observerades; en del kunde bara ”lyssnas in”, t.ex. Taltrast, Järnsparv, Gransångare och Sävsparv. Över vattnet vid ”Trekantdammen” syntes både Hus- Back- och Ladusvala.  Ett flertal olika andfåglar visade sig, t.ex. Bergand, Skedand, Vigg och Knipa.  En större flock Storspovar svepte förbi ute i bukten, där det f.ö. var full aktivitet av bl.a. olika måsar och tärnor (Fisktärna, Silvertärna och Kentsk tärna).

Även om regnet anades ett tag, så blev det en fin och givande kväll, med smak av försommar!

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.