Torsdag 3 april – Löddesnäs

Vi var inte mindre än 24 som mötte upp vid Löddesnäs parkering på årets första naturkväll.

Solen sken från en nästan molnfri himmel men det kändes ändå lite kyligt när vi i sakta mak vandrade ut mot fågeltornet på spaning efter vårfåglar. Ut över havet mot Danmark såg vi ejdersträck på väg söder ut in i Östersjön. Tofsviporna visade sina akrobatiska flygtekniker och staren lät sig beundras där den satt i hagtornsträdet och sjöng. Tack vare Lars-Göran fick vi också se några enkelbeckasiner som snabbt flög förbi. Ute vid tornet spanade vi ut mot åmynningen, men det starka motljuset gjorde det svårt att se något förutom 5 fiskare långt ute i vattnet. Ute på fälten på andra sidan ån såg vi bl a gravänder, strandskator, råkor, starar och tofsvipor. Av måsfåglar såg vi mest skrattmås, men även fiskmås, gråtrut och havstrut. Lars-Göran upptäckte några hämplingar, varav en visade upp sig en kort stund där den satt på en gärdsgårdsstör. Kvällens enda rovfågel – en ormvråk – såg vi när den lyfte från halmbalarna ute på det plöjda fältet.

Fikat intogs vid fågeltornet och kaffet värmde gott för nu hade det blivit riktigt kyligt i solnedgången. Av vårblommorna såg vi nagelört, knoppande trift och vårfryle.

Efter fikat tog vi en snabb tur ut på spången och spanade in sjöfåglar och såg bl a småskrak, skedand, knipa, bläsand, gräsand och snatterand.

Lite frusna, men nöjda avslutade vi exkursionen vid åttatiden. Totalt hade se sett 38 fågelarter.

Löddesnäs_2014

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.