Söndagen 27 oktober – Utflykt till Kullen

Vi var elva deltagare och en hund som vid 11-tiden, något lättade efter den intensiva bilkaravanfärden, klev ur våra tre bilar på parkeringsplatsen vid avfartsvägen mot Ransvik. Molnen hade lättat, solen tittade fram och något regn syntes inte till, det såg ut att bli en fin höstdag! Bokskogen, som vi parkerat i lyste i vackra nyanser av gult och brunt och både bergfinkar och bofinkar rörde sig bland löven både i träden och på marken.

Vi hade bestämt oss för att följa stigen utefter Kullabergs södra sida upp mot fyren, men ganska snart insåg vi att det skulle bli en ganska besvärlig vandring så några valde att ta bilen mot fyren, medan huvudstyrkan fortsatte utefter stigen. Vandringen var bitvis tuff och brant, men hela tiden hade vi en härlig utsikt över havet. Något imponerande småfågelsträck såg vi inte, men lite finkar, siskor och domherrar visade sig.

Efter några timmars skön vandring återförenades grupperna för gemensam fika vid fyren, med vacker utsikt över havet mot norr. Ute på vattnet låg mindre flockar med ejder och över vattnet rörde sig hela tiden trutar och havssulor(!). Vädret var fortfarande strålande, med lätt molnighet, svag vind – relativt sett – och ca +12 grader, en strålande höstdag alltså. Hela tiden kom enstaka flockar av finkar, siskor och domherrar inflygande från norr. Lars-Göran visade också på en gröngöling som länge satt i toppen av en torraka.

Efter fikapausen gjorde vi ett kort besök på Kullens Naturum, varefter huvudstyrkan fortsatte vandringen, nu på stigen efter norra sidan av Kullaberg. En mindre grupp tog bilen tillbaks till parkeringen vid Ransvik, där alla återförenades efter ca 1½ timma för en sista fika innan återfärden startade. Vi hade knappt hunnit sätta oss i bilarna innan regnet började och sen fortsatte ända till framkomsten i Bjärred. Alla var nöjda efter en fantastik höstvandring med storslagna utsikter och färgsprakande bokskogar.

(För en mer fullständig artlista över fågelobsar kolla Lars-Görans rapportering på Svalan.)

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.