Söndagen 13 oktober – Ormvråk i Falsterbo

Vi var fem deltagare som strax efter kl. 8 satte oss i bilen för färd mot Falsterbo. Väderförhållandena var dåliga redan vid starten från Lomma och blev om möjligt sämre när vi närmade oss Falsterbo, helmulet, lätt regn, måttlig ostlig vind och ca 10o. Vi parkerade vid Kolabackens parkering och vandrade sen i sakta mak ut mot Nabben på spaning efter rörelser i skyn. Tack vare Lars-Göran fick vi reda på att det där som vi hörde var en ängspiplärka och det där en korsnäbb och det där som flög förbi var en taltrast och där flög en starflock. Vi stannade till utanför fyrträdgården och såg några kungsfåglar som rörde sig i talltopparna och rödhakar i buskvegetationen. När vi närmade oss Nabben såg vi också en varfågel flyga förbi.

Ute vid Nabben hittade vi lä bakom ett nyponsnår där vi kunde spana av vattnet ut mot Måkläppen. Vi såg en hel del änder som snatterand, skedand, stjärtand, brunand, bläsand, knipa, kricka och gräsand och några vadare som storspov, myrspov, enkelbeckasin och kustsnäppa, men ännu ingen ormvråk. Under den välbehövliga fikapausen hörde och såg Lars-Göran en stor piplärka!

Någon väderförbättring var inte i sikte och när sträckräknaren gav upp påbörjade också vi vårt återtåg mot bilen och på vägen gjorde vi ett besök i Fyrboden.

Nästa stopp gjorde vi vid Ljungen, där vi tog en promenad kring skjutfältet och där tog vi vår andra fikapaus. Vi såg några steglitser och sparvhökar, men ännu ingen ormvråk. Så, när vi nästan gett upp hoppet, kom första och enda ormvråken seglande, mobbad av en kråka. Nu kunde vi med gott samvete starta återfärden mot Lomma! (För en mer fullständig artlista kolla Lars-Görans rapportering på Svalan.)

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.