Söndagen 22 sept. 2013 Matsvamp i Vombs fure

SvampkorgVi var inte mindre än 24 vuxna, fyra barn och två hundar, som samlades vid Lomma busstation vid 10-tiden för vidare färd mot Vombs fure och SVAMP! Väl framme i Vombs fure hade ytterligare tre vuxna tillkommit, så det var en ansenlig skara som, efter vissa förhållningsregler, i spridd flock gav sig ut på svampjakt med sina svampkorgar, med höga förväntningar. På radion hade man varnat för regn, men nåt sånt såg vi inte till, vilken ingen av oss beklagade. Efter ca 1½ timma hade våran svampexpert Eva-Lou sin första genomgång av den samlade svampskörden. Vi fick lära oss om soppar, riskor och kremlor och en hel del andra svampsorter. Eva-Lou lärde oss också om bittertestet på kremlor för att avgöra om dom är ätliga eller inte. Ta en liten bit av kremlan och tugga på den, om den ger en tydlig bitter smak lämna kvar den i skogen, annars kan du ta hem den som matsvamp. Eva-Lou varnade dock för att så många som kanske 25 % saknar förmågan att känna den bittra smaken! Bland alla soppar och kremlor låg också några små kantareller, som tycktes vara allas favorit.

Efter den första genomgången fortsatte svampletandet på väg mot en lämplig fikaplats, som vi så småningom hittade efter en viss förvirring. Efter det välbehövliga fikat hade Eva-Lou ytterligare en genomgång och vi kunde då konstatera att ytterligare några kantareller hade tillkommit. Efter detta vandrade vi i spridd formering mot bilarna och där tackade vi Eva-Lou för en fin guidning och alla tycktes nöjda med den fina promenaden.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.