Holkrensning Alnarp

img_1188

Den 13 November var det dags för årets andra holkrensning.

I och med flytten av holkrensningen från mars till november månad så blev det faktiskt två rensningar det här året.

Morgonen började kylslagen med en temperatur av -5 grader och med lite snö på marken. Varefter solen steg, började den värma dom åtta deltagarna (4 kvinnor och 4 män).

Med karta och stegar begav sig gruppen mot det första området, Norra Nitzelius park.

Lars-Göran och Henrik klättrade vant uppför stegarna och rensningen gick snabbt och effektivt. Den här delen av Alnarpsparken har färre holkar än de övriga delarna vilket gör den lämplig som uppvärmning för både kropp och själ. Fem holkar rensades och gruppen kunde konstatera att alla fem hade varit bebodda av blåmes och talgoxe. Bomaterialet bestod i de flesta av mossa och små pinnar.

När gruppen nu blivit uppvärmd, stod Södra Västerskog på schemat att få sina holkar rensade. Det här området är större till ytan och bitvis lite mer vildvuxet vilket gör det lite mer utmanande att komma fram med stegarna. Elva holkar rensades och även här hade holkarna huvudsakligen bebotts av blåmes och talgoxe. Två holkar kunde inte hittas. Troligen hade de försvunnit då viss trädavverkning hade skett i området.

Nu var det dags att fylla på energinivåerna hos deltagarna, en kort fikapaus avnjöts i den fortfarande kyliga men vackra novemberdagen. Lite fågelskådning hanns också med under rasten. En rödhake hoppade omkring i snåren och en falk var ute på jakt. Blåmesarna och talgoxarna var även de i full aktivitet i jakten på mat. En och annan fälthare rörde sig tyst genom det frostfrusna gräset

Efter pausen fortsatte gruppen över järnvägsspåret in Alnarpsparken, gamla Lignos delen.

Den största variationen av holkar kan hittas i den här delen av parken. Här finns mesholkar, uggleholkar och sparvholkar. I en av holkarna hittades ett ägg. Artbestämningen av ägget var svår eftersom storleken låg precis mittemellan blåmesens och talgoxens ägg. Henrik tog med sig ägget hem för att med skjutmåttets hjälp få en noggrannare mätning av äggets diameter. Henriks mätningar visade sig senare peka på att ägget troligtvis var ett blåmesägg.

Strax efter klockan elva hade alla holkar rensats och rensningen sammanfattas med följande fakta.

Totalt rensades 27 holkar.

Blåmes och talgoxe var dom flitigaste användarna av holkarna.

Mossa och småpinnar samt i vissa fall hundhår var det vanligaste bomaterialet.

Fem holkar behöver översyn av tak eller front.

Tre av holkarna hade försvunnit och kommer att tas bort från kartan.

Glädjande nog hade i stort sett alla holka varit bebodda.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.