Lördag den 4 december- Julpromenad och Jullunch
Även i år leddes promenaden av Lars-Göran, men till skillnad från tidigare år fick vi nu pulsa fram i ett decimetertjockt snötäcke. Vi beundrade många ståtliga träd med konstiga latinska namn och såg en hel del fåglar (glada, ormvråk, sparvhök, stenknäck, rödvingetrast mm.).
En blodig slaktplats där en hare tagits av en räv syntes tydligt i snön.
I södra Västerskog upptäckte vi små plastpåsar som lämnats kvar bland träden, elevinstallationer upplyste Lars-Göran oss om.
Promenaden avslutades med en snabb tur till Lomma strand nedanför Blå Caféet för att kolla in sjöfåglar. Vi såg bl a en ensam storspov och ett hundratal bläsänder.
Alla utom hunden samlades sen på Blå Caféet för den traditionella jullunchen, som avnjöts under god stämning.
Styrelsen önskar alla medlemmar en fin avslutning på 2010 och ett bra 2011 med
En God Jul och ett Gott Nytt År!
Bildvisning – Torsdag 11 november 2010
Arrangemanget gjordes tillsammans med Kävlingekretsen och det var också Ingemar Gröön som började med att visa bilder från en tur till Grönlands västkust i slutet av april. Vi fick höra om jakt på myskoxar, se bilder på slädhundar och några enstaka fåglar men mest isberg. Vi fick se vackra bilder på magnifika helvita isberg som sakta, men okontrollerat rörde sig i hamnområdet, men också isberg som tippat och visade upp sin svarta undersida av krossat berg, som glaciären samlat upp under dess långsamma färd över Grönlands berggrund.
Efter Grööns bilder var det dags att värma upp oss med lite fika, varpå det var dags för Lars-Göran att visa sina naturbilder från kommunen.
Vi fick se många vackra fågelbilder, men också rävungar, igelkott och fina bilder från föreningens många aktiviteter, allt ifrån strandstädningen i mars till Höje å vandring i oktober.
Bengt visade sen ett antal bilder på vilda växter från tidig vår till december. Några av bilderna var från föreningens slåtter i Domedejla.
Som avslutning fick vi uppleva en resa med Carl-Gustav genom alla Mellanamerikas stater, från Panama i söder till Honduras i norr, med avslutning i Belize. Vi fick se tropiska växter, färgsprakande fåglar (som Lars-Göran kunde namnet på), vackra vyer, myllrande städer och byar, turister badande i swimmingpooler och i Karibiska havets böljor.
Mättade på intryck avslutade vi kvällen vid halvtiotiden.
31:e Oktober – vandring längs Höje å
Söndag 3 oktober – Vandring Löddesborg
Vi såg endast enstaka blommande växter som blåklocka, trift, femfingerört, rödklint och åkervädd så att hösten är kommen märktes tydligt. Vi fikade i lä av en betongbunker och med utsikt över havet. En ensam prutgås och några sena gluttsnäppor flög förbi och på vattnet såg vi flockar av bläsand, knipa, kricka och gräsand och ute på stenarna mest trutar och skarv.
Över strandängarna såg vi lärkor och ryttlande tornfalk och på avstånd såg och hörde vi flockar av gäss.
Efter fikat fortsatte vi förbi Vikhög och fram till Salviken, där sandrevlarna dominerade i lågvattnet. Långt borta i norra viken kunde vi urskilja trutar, grågäss och skarv och flockar av tofsvipor och ljungpipare.
Ute på fälten såg vi några rådjur och när vi närmade oss skogsdungen vid Löddesborg några ormvråkar och en sparvhök. Hela tiden såg vi stora flockar av grågäss och vitkindade gäss som rörde sig på avstånd.
Trots den ihärdiga vinden var vi ändå nöjda med promenaden, när vi strax efter tolv lämnade parkeringen för hemfärd.
Lördagen 25/9 – Efterslåtter i Domedejla mosse
Vi började med en snabb inventering och dom enda blommande växter vi såg var några exemplar vitplister, flera bestånd äkta johannesört, enstaka bergdunört, ett antal blekbalsamin och älggräs. Jättebalsaminen, som vi ihärdigt bekämpat, växte frodigt i stora bestånd kring våran äng. När vi avslutade inventeringen hade vi noterat 19 arter, de flesta bestämda endast på bladformen.
Under arbetets gång och under fikapausen hörde vi och såg bl a svarthätta och sparvhök.
Vi hittade också en stilig strimlus (Graphosoma lineatum), som tillhör släktet skinnbaggar.
Tack vare vår fina insats vid slåttern i augusti kunde vi nöjda avsluta arbetet redan halv ett.
Torsdag 9 september – Naturkväll
Vid Trekantsdammen ställde Lars-Göran upp tubkikaren (se bild) och vi kunde beundra bl a gråhäger, skedand, kricka, vigg och sothöns. I luften pilade svalorna förbi, mest ladusvalor och hussvalor, men också en och annan backsvala. Hela tiden såg vi plogar av gäss dra förbi, tämligen jämnt fördelade mellan kanadagäss, grågäss och vitkindade. Vi såg några ensamma sädesärlor springa omkring i strandkanten och ute på vattnet mest skrattmås och trutar. Lars-Göran visade oss en trolig Kaspisk trut, som simmade i närheten av gråtrutarna en bit utanför strandlinjen.
I strandkanten växte stiliga bestånd av marviol och en bit ovanför strandvallen stiliga bestånd av sandvita. I skydd av strandvallen intog vi vår fika, innan vi avslutade med en snabb promenad norrut utefter strandstigen, där vi såg ännu mer marviolbestånd och några enstaka bestånd av nattskatta. Hotande regnmoln närmade sig från syd, det blev kyligare och det började skymma. Strax före åtta avslutade vi exkursionen och förhoppningsvis hann våra cyklister hem före regnet.
Lördagen 7/8 – Slåtter i Domedejla mosse
På den nedre ängen dominerade fortfarande älggräset, men fackelblomstern förekom också i riklig mängd liksom snårvindan. Vi hittade också ett stort bestånd frossört och i trädskuggan två stora bestånd av blekbalsamin tillsammans med stor häxört. Några stiliga bestånd av äkta johannesört blommade både på den övre och nedre ängen och vi kunde avnjuta både hallon och blåhallon. Jättebalsaminen växte fortfarande ganska rikligt trots våra ansträngningar att decimera den.
Sedan inventeringen avslutats anslöt vi oss till arbetsstyrkan och vi sex räfsare lyckades nu hålla jämna steg med liemannen. Fågelsången var sparsam, men vi hörde en lövsångare och skrikande sparvhöksungar, vilka vi lite senare såg skruva högt i skyn. Över ängen flög mängder av trollsländor och på nära håll kunde vi beundra en mosaikslända. Vi hittade också en stilig vanlig padda (Bufo bufo) som väckte stor beundran när den visades upp av arbetslagets yngsta medlem.
En kort fikapaus unnade vi oss innan vi nöjda avslutade arbetet strax före kl.13.
22:e Juli
De vilda blommornas dag, söndagen den 20 juni 2010
Torsdag 20 maj 2010 – KALKBROTTET I LIMHAMN
Det finns bl.a. pilgrimsfalk, berguv(som häckar i de gamla byggnaderna), tornfalk, brun kärrhök (4 par), häckande korp, gråhäger, änder och gäss, hussvala och tornseglare.
Man har hittat 400 arter av skalbaggar, mindre kustflickslända m.fl. sländor. I vattensamlingarna finns småspigg, vattensalamander och sist men inte minst den sällsynta grönfläckiga paddan. Det förekommer också rådjur, grävling, räv och hare.
Växtligheten består bl.a. av skogsklematis, havtorn, vit sedum, färgreseda, ängsnycklar och den sällsynta kalkkrassingen, som normalt växer på Öland och Gotland. Skålsvampar (50 olika arter), trivs också i den specifika biotopen.
Efter 2 tim var vi väldigt nöjda med vad vi hade fått se och höra av vår kunniga guide. Intrycken av den speciella atmosfären och tystnaden nere i brottet fanns kvar ett bra tag!
Lördagen 29:e April – Förslåtter i Domedejla mosse
Jättelokan, som vi trodde vi utrotat, växte fortfarande både i nordöstra och nordvästra hörnen av ängen.
För att få upp lite värme kom vi snabbt igång med slåtterarbetet och efter en dryg timmes intensivt arbete unnade vi oss en kort fikapaus då vi kunde njuta av lite fågelsång från härmsångare, törnsångare och lövsångare. Vi hörde också svarthättans varningsläte.
Efter ytterligare två timmars arbete sinade krafterna hos de äldsta deltagarna så vi avslutade trots att den nedre ängen inte var helt slåttrad. Vid slåttern den 7 augusti hoppas vi på fler blommande växter och på större uppslutning!
Söndag 16 maj – Vandring Löddesborg
Mycket tack vare Lars-Görans goda syn och tränade hörsel hade vi snart spanat in både gulärla, ängspiplärka och en lärkfalk som skrämde ett jättegäng ladusvalor. En stilig brun kärrhökshanne svävade länge fram över markerna. In mot åmynningen såg vi bl a skärfläcka och småskrak. En stenskvätta, för många årets första, visade upp sig snyggt.
Väl ute på strandängarna kunde vi beundra stora bestånd av backsippor, som tack vare den kyliga våren fortfarande stod i full blom, ja inte ens alla slagit ut. Mandelblommen var också riklig, men all triften var ännu bara i knopp. Fikat intogs redan vid första bunkern, där vi hittade både lä och bra med sittplatser och till och med ett bord. Från fikastället kunde vi beundra ett 30-tal ejderungar under uppsikt av ett 10-tal vuxna, varav tre gudingar. Över havet såg vi ett 10-tal dvärgmåsar dansa fram över vattnet.
Vi fortsatte vår vandring mot Salviken via Vikhög. Stora sträck av vitkindade gäss sågs i sina böljande plogar på väg mot häckningslokaler norrut. Ladusvalorna som flitigt flög över vattnet vilade emellanåt i prydliga rader på taggtrådsstängslet. En hämpling jobbade flitigt och visade upp sig för alla som ville. Vi hittade blommande jordreva, rödplister, vårklynne och backtrav.
Väl framme vid Salviken stannade vi en bra stund för att i tubkikaren beundra bl a alla skärfläckorna och de trötta myrspovar som vilade på revlarna. Vi såg också några storspovar, brushanar, en småtärna, en ensam dvärgmås och förstås sådant som strandskator, rödbenor, småtärnor och gravänder. Vi kunde också senare beundra en ung havsörn på nära håll.
Efter tre timmar avslutade vi nöjda vandringen och konstaterade att våren har långt kvar.
LÖDDESNÄS – torsdagen 6 maj 2010
Söndagen den 18 april Lundåkrabukten.
Årsmöte och trollsländor den 18 mars
Sedan styrelsen beviljats ansvarsfrihet kunde Lars-Göran Lillvik omväljas till föreningens ordförande. Omval blev det också för övriga styrelseledamöter, suppleanter och övriga funktionärer.
Efter årsmötet bjöd föreningen på fika innan det var dags för Eva Clarin att berätta om trollsländor i kommunen. Vi fick lära oss mycket om dessa gracila varelser. Dom gillar sol och värme och vindstilla, så är det kallare än 20 grader och mulet är utsikterna att hitta några trollsländor liten. Snabba är dom också, kan komma upp i hastigheter på 30 km/h och sländorna kan bli flera månader gamla, så några dagsländor är det inte. Som larver lever dom dock betydligt längre och kan förbli i larvstadiet i upp till 4 år, men ett år är det vanligaste i Skåne. Promenerar gör dom inte heller utan sina ben använder dom bara att gripa sina byten med eller hålla fast sig med.
Trollsländorna är bundna till vatten och Eva har inventerat de flesta större dammar, våtmarker och vattendrag från Spillepengen i söder upp till Habo Ljung i norr. Vi fick se många vackra bilder på trollsländor som Eva hittat vid sina inventeringar bl.a. blå jungfruslända, flodflickslända och röd flickslända.
Eva avtackades med blommor och en varm applåd.
Som avslutning gjorde Lars-Göran en bejublad bildexposé över det gångna årets exkursioner.
Vi kunde återuppleva vandringen utefter Höje å, Bivråkens dag i Falsterbo, örnexkursionen till Fyledalen och mycket, mycket mer.
Strax efter halv nio lämnade vi nöjda Strandkyrkan efter en lyckad kväll.
Holkrensning i Alnarp den 6 mars.
Fyledalen 14 februari 2010
Det blev också lyckosamt med fågelobsarna, tot. omkring 20 arter. Flera rovfåglar visade upp sig, flera havsörnar och även kungsörn, många glador, ormvråk och en blå kärrhök. Andra fåglar vi såg var korp, kråka, större hackspett och mindre korsnäbb, fiskmåsar, gräsand, storskarv, storskrake, en stor flock med steglits, entita, talgoxe, koltrast, domherre/fru, nötväckor hördes, och en björktrast gjorde oss sällskap när vi höll fika på snötäcket – på samma plats och tidpunkt, där andra år gräset nästan börjat spira!!
På hemvägen ”mellanlandade” vi vid fågeltornet på Vombs ängar. På vägen dit uppmärksammades en gråhäger som såg frusen ut, ..kan inte vara lätt att hitta föda denna vinter!! Vid Vomb kunde vi strax sikta ett par vildsvin! Men av fågel syntes bara ett 20-tal grågäss och 5 sångsvanar.
Kl. 15 var vi/flertalet åter vid startpunkten i Lomma. Alla 17 deltagarna var mycket nöjda med vad vi fått uppleva, inkl. trevligt sällskap!! Tack för det!
Kommentera