Bildvisning 12 november.
Söndag den 6 december – Julpromenad och Jullunch
I år började promenaden i den norra delen av Västerskog, den som anlades 1998, under sakkunnig ledning av Lars-Göran. Vi kunde beundra, hur man genom tätplantering av olika trädbestånd av bl.a. fågelbär (Prunus avium), poppel, björk, ek, antingen i monokulturer eller blandbestånd, skapat raka, högvuxna pelarsalar. Vi kunde också se hur askskottsjukan brett ut sig i Västerskog.
Det var mulet och lite blåsigt och för att inte frysa höll vi ett högt tempo och efter ett tag var gruppen försvunnen för eftersläntraren. Efter att ha irrat i den södra delen i Västerskog jagandes hundskall gav jag upp och återvände till bilarna. Resten av gruppen hade tittat på fler träd och en hel del gäss, men annars inget speciellt.
ALLA samlades sen på Blå Caféet för den traditionella jullunchen, som avnjöts under god stämning. Marianne, antal medlemmar vid årets början var 491 (283 full/208 familj) och inget annat, alltså nästan 2,5 % av kommunens innevånare!
Styrelsen önskar alla medlemmar en God Jul och ser fram mot ett Gott År 2010!
Söndagen 18:e Oktober
Efterslåtter i Domedejla – Lördag 3 oktober
Matsvamp i Vombs fure – Söndagen 27 september
Efter fikat fortsatte vi ytterligare en stund, nu i granskog och vissa hade turen att hitta lite kantareller och blodriskor. Vi hittade också en hel del intressanta fynd som rottryffel och krusig blomkålssvamp.
Vid halv tvåtiden återsamlades vi vid bilarna och efter att ha tackat Eva-Lou med en varm applåd avslutade vi nöjda utflykten.
Vandring Löddesborg – Söndag 13:e September
En trädpiplärka, som vi skrämde upp slog sig ner i en bok där den snällt lät sig beundras av alla genom Lars-Görans tubkikare. På vägen ner mot Salviken stannade vi ofta för att beundra både fåglar och växter.
Fikat intog vi sittande på en vall av ilandfluten bandtång och i lä av strandrågen. Det kom några regnstänk, lagom många för att få några att ta på regnkläderna och tillräckligt för att locka fram en stilig regnbåge. Ett par gluttsnäppor lät höra sina tju-tju och en fiskgjuse sträckte ut över sundet vid Barsebäck och försvann i skyn bland turkosa moln.
Ute på sandrevlarna och utefter strandkanterna upptäckte vi bl.a. storspov, strandskata, större strandpipare, kärrsnäppa och myrspov på födosök.
Tack vare Lars-Görans skarpa syn och goda hörsel kunde vi upptäcka en rödstrupig piplärka och lite senare en pilgrimsfalk. Vi hade tidigare beskådat glada, ormvråk, fiskgjuse, brun kärrhök och tornfalk.
Vi fortsatte vandringen utefter strandkanten på den blottlagda havsbottnen och vidare ut på strandängarna syd om Vikhög. På de vackert formade strandvallarna av bandtång växte strandmållor, som redan fått vacker höstfärg. Vi såg också kraftiga bestånd av marviol och den vackert ljusgula åkermolken. På en senblommande trift satt en guldvingfjäril och gungade i vinden. Under hela vandringen kunde vi se stora flockar av ljungpipare högt i skyn.
Vi kunde också njuta av höstfloran på strandängarna och vi såg bl.a. cikoria, gulsporre, gulmåra, blåklocka, blodnäva, malva, trift, téveronika, åkervädd, småhaverot och rödklint.
Efter fyra timmar avslutade vi nöjda promenaden i förvissningen om att detta måste vi göra fler gånger.
Bivråkens dag i Falsterbo – Söndagen den 30 augusti
En haltande myrspov väckte viss uppmärksamhet, där den tog sig fram jämte kustpipare och storspov. Ett gäng kentska tärnor tryckte på en sandrevel och i grundvattnet intill Måkläppen sågs några gluttsnäppor ivrigt strutta omkring på födosök. Första fikan intogs strax efter tio i lä av ett stort nyponrossnår och strax kom dom första regndropparna och vi tog oss skyndsamt tillbaks till bilarna och färd till Ljungen där mer än 1200 andra skådare redan fanns på plats.
Vädret hade åter blivit fint och vi fick se en hel del små skruvar av bivråk, några enstaka fiskgjusar, lärkfalkar och ormvråkar. Hela tiden pilade ladusvalor, hussvalor och tornseglare förbi. Efter ytterligare en fika och en kort regnskur bröt vi upp strax efter ett efter en ganska bra skådardag då vi räknat in 45 fågelarter.
Nybörjarkursen i botanik blev åter en succé!
Vi har fått lära oss begrepp som allmänt och enskilt svepe, stipler, snärp, bladöron, foderblad, parbladigt, handnervigt och mycket, mycket mer, allt som behövs för att examinera växter.
Vi vet nu att ett aspfrö väger mindre än 0,1 mg och att frön från en enda asp kan skapa bestånd på 80 ha, att källfräne sålts på torget i Lund för dess höga vitamininnehåll och att strandfräne är ett räligt ogräs som förökar sig vegetativt och att även minimala rottrådar räcker för att skapa nya plantor.
Den 9 augusti hade vi en exkursion till Lemmeströkärret då vi under Rolands guidning utefter skogsstigar, på betesängar och sankängar behandlade mer än 100 arter såsom stor häxört, springkorn, träjon och klockgentiana bara för att nämna några. Nu fick vi också lära oss att sötkörsbär har knölar på bladskaften och att lövbindan (Fallopia dometorum) har kanter på fröna för bättre vindspridning (se bild).
Till den sista träffen den 26 augusti hade Roland släpat med sig kassavis med växter som vi skulle examinera och det visade sig att vi trots allt lärt oss en hel del för det gick gesvint att hitta rätt i Krok-Almquist och även den vackra spjutsporren (Kickxia elatine) klarade vi av.
Kursledarna avtackades med blommor, bärsaft och varma applåder från tacksamma elever.
Lördagen 8/8 – Slåtterdags i Domedejla
Strax efter det vi påbörjat slåttern kom två personer från Sydsvenskan och gjorde ett reportage om vår verksamhet på Domedejla (se SDS den 9/8, del C).
Efter två timmars hårt arbete fick vi lov att ta en kort fikapaus varpå vi fortsatte i ytterligare en timma innan vi nöjda beundrade resultatet av vårt arbete, en vacker, nyslagen ”äng” och en uppdaterad artlista. Totalt noterade vi 25 arter. Ett stort tack till oss alla!
Vandring i Hyby Hage – Söndagen den 7 juni
De vilda blommornas dag – Söndagen 14 juni
Röllika blev den första växten som visades upp för beundran och den följdes av ett 60-tal arter innan vandringen var slut. Av Roland fick vi veta att röllikan fått sitt namn av att bladen rullar ihop sig när dom torkas och inte av att den förekommer i röda varianter. Vi fick också veta att den samlats för dess medicinska effekter.
Försommarvädret har varit gynnsamt för många gräsarter, vilket också återspeglades i den fortsatta vandringen, då vi fick lära oss inte mindre än 11 gräsarter med poetiska namn som luddtåtel, sandlosta, knylhavre, hundäxing, rajgräs mm.
Strax drog Roland iväg med hela sällskapet i vassområdet och ut på en liten gångbrygga, vi skulle få se en raritet! Jo där såg vi den, en liten, ganska oansenlig växt med oansenliga blommor och ljusgröna, äggrunda blad, källfräne eller Nasturtium officinale för dom som föredrar latin.
Vi fick veta att vildpersilja inte var släkt med persilja och dessutom giftig, att Elsa Beskow ville kalla kärringtand för gullkrona.
Fikat intogs i lä av ett mindre trädbestånd och i strålande sol.
Efter fikat kunde vi beskåda ett ensamt, något tilltygat exemplar av den ganska ovanliga ulltisteln. Den sista arten blev nässelsnärja, en ovanlig växt som parasiterar på bl. a. brännässlor. Vandringen avslutades med att vi alla gav Roland en varm applåd för att han så generöst delat med sig av sitt stora kunnande.
Sydsvenskans reportage står att läsa i del C, den 15 juni.
Klicka här för att läsa reportaget på sydsvenskan.se.
Förslåtter i Domedejla mosse – Lördagen 30/5
Under den välbehövliga fikapausen passade vi på att examinera ytterligare några växter. Vi kunde åter notera en blommande hybrid mellan humleblomster och nejlikrot och konstaterade att de fräkenarter vi såg var åkerfräken och kärrfräken. Jättelokan, som vi trodde vi utrotat, växte fortfarande i nordöstra hörnet av ängen. Innan vi avslutade arbetet hade vi noterat 34 arter (se den uppdaterade artlistan). Trots vårt idoga arbete kunde vi konstatera att kirs, älggräs och nässlor fortfarande dominerar växtligheten på vår äng.
Strax efter klockan ett avslutade vi nöjda arbetet.
Söndagen 10 maj Fågelskådningens dag
7:e Maj – Cykeltur till Kannikdammen
Vid Kannikdammen kunde vi tillsammans notera ett 20-tal fågelarter, bl.a. snatterand, gulärla, ängspiplärka, tornfalk, skärfläcka och en grågåsfamilj med ungar som redan var ute på vift. Vi fick också en fin uppvisning av en grönbena med kurs rakt över oss. Det var litet snålt i blåsten (mest medvind!!), men ändå en härlig majkväll med sju nöjda deltagare. Lagom till solnedgången kom solen fram!
Söndagen den 19 april.
Holkrensning – Alnarp 7/3 2009
Vi fikade vid en av dammarna i vä-skog.Där hade ett andpar hittat en bra plats att vara på. Andra fåglar som vi såg var grågäss, ormvråk, skogsduva, lärkan sjöng och så hördes nötväckan kalla.
Vi summerade att de flesta holkar hade haft talgoxe eller blåmes inneboende.
FYLEDALEN – Söndagen 8 februari
I vårt spanande hade vi god hjälp av Oscars och Ulriks goda hörsel och skarpa syn. Under fikapausen stördes vi, som vanligt, av både havsörn och kungsörn. Efter fikat fortsatte vi promenaden längs dalen och kunde på nära håll njuta av en flock stjärtmesar som svirrade runt i trädgrenarna. Innan vi startade återfärden via Vomb hade vi fått se två kungsörnar samtidigt på nära håll i fin belysning. På vägen mot Vomb fick vi se inte mindre än 5 havsörnar, varav 3 i samma kikarsikte, och lite senare, strax före Vomb passerade 35 kronhjortar vägen på nära håll. Vi stannade till vid fågeltornet vid Vombs ängar, där vissa intog sin andra fika, med andra ägnade sig åt spaning. Efter att ha sett ytterligare några havsörnar och en pilgrimsfalk avslutade vi nöjda utflykten vid halv 2-tiden
Kommentera