Alla är välkomna till våra aktiviteter, man behöver inte vara medlem. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp. Lämpligt med oömma kläder. Ta gärna med fika/matsäck, kikare och ev. lupp.
Vid resor utanför kommunen åker vi ofta i egna bilar. För samåkning via bil och lokalbuss se programmet (bilersättningen 20 kr/mil och bil delas lika mellan alla i bilen). Vill man ta sig själv till en plats så går det lika bra.
Naturkväll Habo Ljung Torsdag 1o april kl. 18.30-20
Vi tar oss ner mot havet genom Habo Ljungs fure på spaning efter vad som kan ses och höras i naturen. Väl nere vid Alkärret hoppas vi att grodorna är på gång. Kanske hittar vi också något intressant nere vid stranden.
Tag med: Matsäck och gärna håv och kikare.
Samling: Golfbanans parkering Habo Ljung.
Ansvarig: Karin 0766-71 14 59
Odla för klimatet Måndag 28 april kl. 18.00-20
Att odla på rätt sätt gynnar klimat och pollinerare. Föreläsningen ger exempel och inspiration på smart odling i samklang med naturen. Berättare är Peter Streijffert som är kock, odlare, vinexpert och författare till flera böcker.
Plats: Lomma Bibliotek
Anmälan: Gratis, klicka HÄR för anmälan via Bibliotekets hemsida.
Ansvarig: Henrik 0708-98 91 79, i samarbete med Lomma bibliotek.
Fågelskådningens dag Söndag 4 maj kl. 8.00 -11
Vi går stigen i reservatet, med början i den högväxta skogsvegetationen i öster. Därefter förbi naturskyddsföreningens äng och vidare runt våtmarken i väster. Vi får uppleva en variationsrik fågelfauna med mycket sång. Det tar en dryg timme. Sedan åker vi till Löddesnäs för fikai lä, och letar fler fåglar på stranden, ängarna och i vassen.
Tag med: Matsäck och gärna kikare
Samling: Södra parkeringen kl. 8.00, Rutsborgsskolan, Borgeby
Guide: Lars-Göran 0721-84 73 26
Bilogiska mångfaldens dag – arter på stranden! Lördag 17 maj kl. 10-12
Vad finns på stranden samt en bit ut? Vi ska ta en titt på vad som finns under ytan längs våra långgrunda stränder. Vi hittar antagligen havsborstmaskar, musslor, kräftdjur, småfisk och kanske lite av våra viktiga undervattensblomväxter: ålgräs och nate/nating. Vi tittar även på vilka växter som är vanliga längs stranden samt de fåglar som finns här nu på våren. Förstoringsglas och håv kan behövas (finns några att låna på plats).
Tag med: Matsäck och gärna stövlar
Samling: Stranden nedanför Lomma Saltsjöbad, vid trappan med informationsskylt
Guide: Per 0733-24 26 30
Slåtter i Domedejla del 1 Lördag 24 maj kl. 10-12
Det är dags för förslåtter av ängen. Efter en genomgång av Lars-Göran om vad som ska bort och vad som ska sparas går vi i gång med lie och räfsa och gynnar därmed den biologiska mångfalden. Här finns också chansen att prova på att slå med lie om man vill. Under fikapausen kan våra sakkunniga berätta om vilka fåglar och andra djur vi hör och ser.
Tag med: Matsäck (lie och räfsa finns)
Samling: Södra parkeringen kl. 10.00, Rutsborgsskolan, Borgeby
Ansvarig: Göran 0733-74 53 10
Fels mosse – Söndag 15 juni kl. 10-13
Mossen har sannolikt sitt ursprung i en dödisgrop, som när isen smälte bildade en sjö som sedan vuxit igen till en mosse. Efter en restaurering 2013, då bl.a. vattennivån höjdes och buskar på ängarna röjdes har naturvärdena ökat. Fokus för dagen blir flora och insekter på ängarna, men förbipasserande fåglar får nog också räkna med att hamna i vårt blickfång.
Tag med; Matsäck, lupp, kikare
Samling: Lomma busstation kl. 10.00 / Bjärred centrum kl. 10.15
Guide: Lars-Göran 0721-84 73 26
Slåtter i Domedejla del 2 Lördag 9 augusti kl. 10-13
Nu är det dags att göra en insats för mångfalden av ängsväxter, fjärilar och bin. Denna lördag slåttrar vi ängen med nyslipade liar och räfsar sedan bort gräset från ängen. Vi har liar och räfsor. Alla får prova att slå gräs med lie idag. Vi hinner också observera olika växter och djur på platsen.
Tag med: Matsäck (liar finns)
Samling: Södra parkeringen kl. 10.00, Rutsborgsskolan, Borgeby
Ansvarig: Lars-Göran 0721-84 73 26, samarrangemang med Lundakretsen
Insekternas dag – passar hela familjen! Söndag 17 augusti kl. 10-12.30
Utflykten passar såväl gammal som ung. Med vattenhåvar och fjärilshåvar försöker vi fånga och artbestämma alla möjliga insekter, men även andra små djur såsom grodor, spindlar och gråsuggor. Förra året lyckades vi fånga två små ålar i Höje å.
Tag med: Matsäck. Det finns håvar m.m. att långa men ta med om ni har hemma.
Samling: Vid Lomma kyrka kl. 10.00
Guide: Henrik 0708-98 91 79
Fladdermöss i helljus Torsdag 11 september kl. 19-20.30
Vid kustdammarna trivs fladdermöss. Med en ultraljudsdetektor kan vi ”höra” dem och med en ljusstark lampa kan vi se dem. Det har upptäckts 19 arter i landet än så länge, men kvällens skörd hamnar nog mer på 3–4 arter. Nästan garanterade arter är dvärgpipistrell och vattenfladdermus. Innan mörkret faller spanar vi efter fåglar i kustdammarna samt vid havet, där vi sitter ner och fikar.
Tag med: Fika och ev. kikare
Samling: Habovägens början kl. 19.00
Genomförda vår-sommar 2025
- Städning på Alnarps ängar, lördag 15 mars
- Kretsstämma + bildvisning, tisdag 18 mars