Floravandring vid Löddesnäs, torsdag 6 juni

På självaste Nationaldagen genomförde vi en floravandring på Löddesnäs tillsammans med Lundakretsen. Totalt blev vi cirka 40 deltagare, varav ca tio från Lomma-Bjärred. Guide var Staffan Nilsson, Lund, som på ett mycket pedagogiskt och intresseväckande sätt informerade om vilka växter vi stötte på längs vandringen – växtens namn, varför den heter så, varför den växer just här, hur man kan skilja den från liknande arter och speciella egenskaper med mera. Listan kunde göras lång. Vandringen avslutades lite bryskt av en plötslig hagelskur efter drygt två och en halv timme. Då hade nära 75 olika arter presenterats på ett medryckande och lättillgängligt sätt. Stort tack till Staffan!

Några exempel på kopplingen mellan namn och utseende m.m:

  • Växten Lomme heter så för att fröställningarna liknar påsar/fickor – lomma på skånska (precis som Lomma fått sitt namn
    på grund av inbuktningen/fickan i kustlinjen just här).
  • Olika nävor har fågelnamn för att fruktämnet är avlångt och spetsigt som en näbb. Vi hittade både sparvnäva och skatnäva.
  • Detsamma gäller käringtand där fruktämnet är långt och vasst (om den fått sitt namn idag hade det nog varit lite
    mer könsneutralt, trodde Staffan).
  • Vi såg både giftigt och ätbart, som tiggarranunkel vars irriterande växtsaft tiggare strök in sig med för att få medömkan och större allmosor.
  • Brudbröd har fått sitt namn för att de skira, vita blommorna använts som dekoration på maten vid t.ex. bröllop en gång i tiden.
  • Några lite mer rara växter som förevisades var plattsäv, orkidéerna ängsnycklar och majnycklar samt den parasiterande nässelsnärjan./Henrik

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.