Biologiska mångfaldens dag, söndag 19 maj, 2024

Vi var en liten skara i åldern 11 till 80 år som möttes av en stark ljudkuliss när vi samlades intill Löddesnäs fågeltorn, för att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag (som egentligen är den 22 maj). Göken hoade, näktergal och svarthätta försökte överrösta varandra och från dammen intill hördes den ätliga grodans knarrande läte. Den yngste deltagaren var aktiv med sin fjärilshåv och inkom gång på gång för att få sina bevingade fynd artbestämda: mindre guldvinge, gul dyngfluga, blå flickslända (finns fem möjliga arter i området), rapsfjäril och gråfibblamätare var några av dem.

Vid groddammen kunde vi se ätlig groda, åkergroda, diverse grodyngel, dagsländelarver och även fiskarten småspigg. Vid fikastunden hade vi sällskap av bland annat en förbiflygande gök, nyckelpiga, harkrank (finns 300 arter att välja mellan) och ett sträck med prutgäss som kom flygande högt över oss.

Efter fikastunden besökte vi den nyanlagda dammen. Där simmade en gräsandfamilj och över vattnet flög bred trollslända fram och tillbaka. En mindre vattensalamander och en jordlöpare var andra fynd på platsen, där vi också hörde törnsångare och trädgårdssångare.

Övriga fynd som antecknades:
Fåglar: skrattmås, tofsvipa, rödbena, pilgrimsfalk och brun kärrhök.
Växter: ängskavle, gråfibbla, bergsyra, spikvallmo, tiggarranunkel, revsmörblomma, rödklöver, mandelblom, ängsbräsma, ängssyra, höskallra, maskros, mandelblom, tusensköna och dikesveronika.

 

Vid pennan/Henrik

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.