Söndagen 19 juni, 2016 – De vilda blommornas dag

DVB2016Fika
Vi var inte mindre än 19 personer (7♂ och 12♀) som mötte upp vid Östra dammens parkering denna härliga försommardag. Bengt hälsade alla välkomna till De vilda blommornas dag, ett evenemang, som nu arrangerades för femtonde året av Svenska Botaniska Förening på ca 200 platser runt om i Sverige. Bengt överlämnade sen raskt examinationsansvaret till Lars-Göran, som gav en kort beskrivning av reservatet Östra dammen, innan blomsterguidningen började.

Vi uppehöll oss först en bra stund i området närmast parkeringen, där vi bl a hittade skuggnäva, knoppande cikoria, stormåra, smällglim, revfingerört, hamnsenap, knylhavre och hundäxing, bara för att nämna några.

Snart var alla engagerade i att hitta växter för Lars-Göran att artbestämma och det där var rödklöver och det där stånds och det där gräset var inte kvickrot utan Engelsk rajgräs.

Så där fortsatte det medan vi sakta rörde oss fram i området. Vi såg stiliga bestånd av kardvädd och också sträv kardvädd och alla var så engagerade att vi nästan glömde fika, men Bengt lyckades till slut påkalla uppmärksamheten så att fikat kunde intas. Vi hade då hållit på i nästan två timmar i strålande sol och hunnit artbestämma ett 70-tal arter. Även under fikapausen fortsatte insamlandet av växter för artbestämning, som åkervinda, rosenmalva, gul sötväppling, nålstarr och blåeld, bara för att nämna några.

Lars-Göran tog åter ledningen, nu för att visa oss en raritet. Vi gick förbi nejlikrot, timotej och ekorrkorn innan vi kom fram till ett fint bestånd av blå sommarbinka (Erigeron annuus annuus) en sällsynt, troligen förvildad växt.

Vi fortsatte ytterligare en stund, men strax före klockan ett avslutade vi exkursionen. Alla var nöjda och vi hade då hunnit beskåda och artbestämma 89 växter!

alsikeklöver hamnsenap maskros svartkämpar
baldersbrå harkål nejlikrot svingel
bergdunört humlelusern nyponros svinmålla
Berlinerpoppel hundäxing palsternacka timotej
björnbär, skogs- häckvicker pepparrot tysklönn
blåeld hästsvans prästkrage vallört, Uppländsk
blåhallon höskallra, äkta revfingerört vitgröe
blålusern juncus rosendunört vitklöver
brännässla kanadapoppel rosenmalva vitplister
carex kanadensiskt gullris rågvallmo åkerfräken
cikoria kardborre, stor rödklöver åkervinda
ekorrkorn kardvädd sandlosta ängssyra
foderlosta kirskål skuggnäva  
gatkamomill knylhavre Skånefibbla  
groblad, gårds- korgvide småhaverrot  
gråbo krissla smällglim  
gullris, kanadensiskt krusskräppa snårvinda  
gullviva kråkvicker sommarvicker, liten  
gulmåra käringtand stormåra  
hagtorn trubb m fl lomme stånds  

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.